Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Ισως δεν είναι και τόσο παράλογη η πρόταση του Μάριου Ματσάκη!



Ο Μάριος Ματσάκης κατάφερε για ακόμα μια φορά να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.
Όχι, αυτή τη φορά δεν ξανανέβηκε σε πυλώνες της ηλεκτρικής, δεν ξανακατέβασε τουρκική σημαία, δεν ξαναέκανε επιδρομή σε τουρκικό φυλάκιο και δεν συνελήφθηκε ούτε από Άγγλους ούτε από Τούρκους.

Εκπλήσσοντας τους πάντες ο κύπριος ευρωβουλευτής έκανε μια πρωτοποριακή πρόταση προς την κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων στην οποία ανήκει στην Ευρωβουλή:

Η πρόταση του Μάριου Ματσάκη:

Πρότεινε την αναγνώριση του ψευδοκράτους (αφού πρώτα γίνουν κάποιες εδαφικές αναπροσαρμογές – βλέπε επιστροφή εδαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία), και τη δημιουργία 2 ξεχωριστών κρατών, ενός Ελληνικού στον Νότο και ενός τουρκικού στον βορρά.
Το νέο τουρκοκυπριακό κράτος, αν το επιθυμεί να κάνει από μόνο του τις κατάλληλες ενέργειες για να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Δικαιολογώντας την πρόταση του αυτή ο Μάριος Ματσάκης ισχυρίστηκε ότι έχει βαρεθεί να ακούει τους πάντες στην Ευρώπη να μιλούν για την δήθεν απομόνωση των τουρκοκυπρίων (κάτι που είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής!!!).
Επίσης, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής, όλοι όταν μιλούν για επίλυση του κυπριακού μιλούν για το σχέδιο Ανάν ή κάτι παρόμοιο…

Ο Μάριος Ματσάκης ισχυρίστηκε ότι την άποψη του την συμμερίζονται πολλοί στην Κύπρο, απλός δεν βγαίνουν να την πουν! Δεν μπορούμε να παντρέψουμε με το ζόρι ένα ζευγάρι όταν δεν θέλει αυτό τον γάμο ούτε η νύφη ούτε ο γαμπρός, δήλωσε.

Αντιδράσεις:

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές αφού πρώτα σόκαραν ακόμα και τους τούρκους, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο (ειδικά από το ΑΚΕΛ, ενώ το ΔΗΚΟ διαχώρισε τη θέση του από τον πρώην ευρωβουλευτή του).


Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ψύχραιμη ανάλυση του ζητήματος…

Η καλύτερη λύση:

Η ιδανικότερη λύση για το κυπριακό θα ήταν μια Κύπρος επανενωμένη στη οποία θα μπορούν να ζουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με ένα δημοκρατικό σύνταγμα και με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η λύση, παρόλο που είναι η καλύτερη και δικαιότερη, είναι και η πιο δύσκολη στην εφαρμογή της αφού η Τουρκία από την μια διεκδικεί ρόλο στο νέο κράτος και επεμβατικά δικαιώματα, ενώ οι Τουρκοκύπριοι από την άλλοι θέτουν παράλογες απαιτήσεις που παραβιάζουν την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων!

Οι λύσεις που συζητιούνται:

Όλες οι προτάσεις για λύση που προέρχονται (κυρίως) από τους αγγλοαμερικάνους έχουν κοινά στοιχεία με το σχέδιο Ανάν. Έχουν μέσα άδικα και ρατσιστικά για τους Ελληνοκυπρίους στοιχεία, τα οποία η πλευρά μας, φυσικά και δεν αποδέχεται! Αυτού του είδους τα σχέδια είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της Τουρκία η οποία και τα ευνοεί (βλέπε σχέδιο Ανάν). Δυστυχώς όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) έχουν αυτή τη λογική…


Η παρούσα κατάσταση:


Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και για τις 2 κοινότητες. Το Status Quo είναι απαράδεκτο αφού κρατά χιλιάδες κόσμο μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες ενώ ο τουρκικός στρατός που δεν έχει καμία θέση στο νησί ελέγχει με τα όπλα την κατεχόμενη Κύπρο.
Θα μπορούσε κάποιος να προτείνει, την παραμονή μας στη σημερινή κατάσταση. Να μείνουμε έτσι, χωρίς να πάρουμε πίσω τα εδάφη μας αλλά να θυμόμαστε και να διεκδικούμε μέχρι να αλλάξουν υπέρ μας τα δεδομένα!
Όμως, αν δεν αλλάξουν υπέρ μας τα δεδομένα αλλά εναντίων μας;;; Και αν ο κόσμος αρχίσει να συμβιβάζεται και να μην διεκδικεί (δείτε πόσοι περνούν τα σύνορα για να πάνε σαν τουρίστες στα κατεχόμενα…).

Η πρόταση Ματσάκη:

Σύμφωνα με την πρόταση Ματσάκη, παίρνουμε πίσω ότι μπορούμε (π.χ. Αμμόχωστο) και τους αναγνωρίζουμε πρώτοι! Έτσι έχουμε κέρδος εδαφικό (αρκετοί πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους) ενώ στο δικό μας κράτος δεν έχουμε πάνω από το κεφάλι μας ούτε την Τουρκία και τον στρατό της, ούτε τα επεμβατικά της δικαιώματα, αλλά ούτε και τις παράλογες απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων που θέλουν εκ περιτροπής προεδρίες, δικαιώματα βέτο και όλο τους το σόι δια νόμου στην κυβέρνηση!
Εξακολουθούμε να είμαστε μέλη της Ε.Ε. και βοηθούμε και τους Τουρκοκύπριους να καταφέρουν να μπουν αφού αυτό θα σημαίνει εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό των νέων μας γειτόνων!

Πώς σας ακούγεται;

7 σχόλια:

  1. Κάπωτε κατέβαζε τούρκικες σημαίες ο Ματσάκης.
    Τώρα θέλει να τους αναγνωρίσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ συμφωνώ! Γάμος με το ζόρι δεν γίνεται!
    Είναι μια λύση που την σκέφτονται πολλοί αλλά δεν την λένε για να μην έχουν πολιτικό κόστος. Ο Ματσάκης ξέρει ότι είναι χαμένος από χέρι πολιτικά (τον έχουν διώξει από το κόμμα του και δεν θα ξαναεκλεγεί) γιαυτό λέει ότι πιστεύει χωρίς να φοβάται το κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελει που εχουν φτασει τα πραγματα μαλλον ειναι η μονη εφαρμοσιμη λυση. Αλλιως θα παμε σε μια παραλλαγη του σχεδιου Αναν, ριζικα διαφοροποιημενο σχεδιο δεν θα υπαρξει ποτε. Σε καθε περιπτωση η σημερινη σταση των Ε/Κ δεν οδηγει πουθενα. Θυμιζει τα ζευγαρια που ειναι σε μακροχρονια διασταση και δεν τολμουν ουτε να χωρισουν επισημως, αλλα ουτε και να επανασυμβιωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια σοφή παροιμία του λαού μας λέει: από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πράγματα για εμένα είναι πολύ απλά!

    Η ιδανικότερη λύση, είναι η επανένωση της Κύπρου και η συμβίωση των 2 λαών ειρηνικά, δημοκρατικά και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να έχουμε την Τουρκία στα πόδια μας!

    Αυτό μάλλον είναι αδύνατο αν κρίνουμε από τον τρόπο σκέψεις της Τουρκίας που θέλει την Κύπρο υποχείριο της αλλά και τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ διεκδικήσεις των Τ/κ που καταστρατηγούν κάθε έννοια δημοκρατίας!

    Άρα, αν έχω να επιλέξω μεταξύ ενός σχεδίου τύπου Ανάν και της διχοτόμησης, με πολύ βαριά καρδιά επιλέγω το δεύτερο…
    Τουλάχιστον όμως αν θα τους αναγνωρίσουμε να έχουμε κάποιο κέρδος εδαφικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O anthropos einai apikyndinos kai praktoras ton agglon. Psaxte to ligo kai tha deite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ είμαι απο την ελλάδα αλλά εχω ασχοληθει με το θεμα και τάσσομαι 100% υπερ της προτασης ματσάκη. Ειναι η μονη λυση. Ο καθενας τραβά το δρόμο του και εμεις περνουμε πισω εδάφη και τα σπιτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή