Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
Η κομματικοποίηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου ή (Επειδή λίγη ιστορία δεν έβλαψε ποτέ κανένα!)
Το έτος 1948 βρίσκει την Ελλάδα σε εμφύλιο πόλεμο. Από την μια οι κομμουνιστές αντάρτες να προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία με την βία για να επιβάλουν κομμουνιστικό καθεστώς και από την άλλη οι υποστηρικτές της νομιμότητας και του κράτους, μάχονται μεταξύ τους.
Την χρονιά αυτή ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωνε τους ετήσιους Πανελλήνιους αγώνες στίβου και το Σωματείο του ΑΠΟΕΛ έστειλε τηλεγράφημα απευθύνοντας «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» κι ευχόταν, «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία».
Η φράση «εθνοκτόνος ανταρσία» ήταν η αφορμή στην οποία στηρίχτηκαν πέντε ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ για να εγκαταλείψουν την ομάδα και να δημιουργήσουν νέο αθλητικό σωματείο με την ονομασία «Ομόνοια» Λευκωσίας.
Γιατί όμως ενόχλησε τόσο πολύ κάποιους η φράση «εθνοκτόνος ανταρσία»; Καταρχήν ας εξετάσουμε, ο εμφύλιος στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα ανταρσίας; Φυσικά! Οι ίδιοι οι κομμουνιστές αποκαλούσαν τους εαυτούς τους αντάρτες. Ακόμα και σήμερα κάποιοι υπερηφανεύονται ότι συμμετείχαν στο «αντάρτικο» εννοώντας ότι πολεμούσαν με τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα βουνά εναντίων της νόμιμης Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ήταν ή δεν ήταν η ανταρσία «εθνοκτόνος»; Σε αυτόν τον εμφύλιο υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν γύρω στις 154.000 άνθρωποι! Επιπλέον οι καταστροφές που έγιναν ήταν τεράστιες και άφησαν ανεξίτηλη την μνήμη και ανοιχτές πληγές για πάρα πολλά χρόνια. Για να μην μιλήσουμε για το παιδομάζωμα που γινόταν και τις αποστολές παιδιών σε φίλιες Κομουνιστικές χώρες…
Τόσο άστοχος ήταν λοιπόν ο όρος «εθνοκτόνος ανταρσία» που να επέβαλε στους διαφωνούντες αθλητές του ΑΠΟΕΛ να φύγουν και να φτιάξουν νέο σωματείο; Ή μήπως το εν λόγω τηλεγράφημα ήταν απλά η αφορμή;
Την απάντηση για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία αθλητικών σωματείων δορυφόρων του ΑΚΕΛ, μπορεί κάποιος να την βγάλει αβίαστα από μόνος του αν αναλογιστεί τα πιο κάτω ιστορικά στοιχεία που παραθέτουμε:
1. Την χρονιά που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα αυτά στον ΑΠΟΕΛ ( το 1948) εκτός από την Ομόνοια ιδρύθηκαν ακόμα (χωρίς να έχουν ως πρόσχημα κανένα τηλεγράφημα) η Νέα Σαλαμίνα στην Αμμόχωστο, η Αλκή στην Λάρνακα και ο Ορφέας στην Λευκωσία. Όλες αυτές οι ομάδες δηλώνουν ευθαρσώς, μέχρι σήμερα ότι είναι «αριστερές» και έχουν άμεση σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου, το ΑΚΕΛ. Στην Λεμεσό έγιναν ανεπιτυχείς προσπάθειες να δέσουν στο άρμα του ΑΚΕΛ την ΑΕΛ (τα κατάφεραν μόνο κατά καιρούς να ελέγξουν κάποια απο τα ΔΣ της) ενώ στην Πάφο έγινε προσπάθεια να "ελεγχθεί" από το κόμμα ο Κινύρας και το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό εκείνη την εποχή τουλάχιστον.
2. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Ομόνοιας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ενώ οι διαδικασίες για να γίνει κάποιος μέλος της Ομόνοιας δεν είναι καθόλου απλές όπως είναι στις περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου. Για να γίνει κάποιος μέλος της Ομόνοιας πρέπει να προταθεί από κάποιους «συντρόφους» και θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη ενεργή ανάμιξη στο κόμμα.
3. Η εταιρία ΛΟΕΛ και ο ραδιοφωνικός σταθμός Άστρα που ανήκουν στο ΑΚΕΛ είναι μόνιμοι χορηγοί και υποστηρικτές της Ομόνοιας
Είναι φανερό ότι το Κ.Κ.Κ. ΑΚΕΛ σχεδίασε και κατάφερε να ελέγξει κάποια αθλητικά σωματεία για να τα χρησιμοποιεί διαχρονικά προς όφελος του...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
GAMW TIN OMONIA TOUS.. APOEL ELLINWN
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθαρή διαστρέβλωση της ιστορίας, λασπολογία και αντικομμουνισμός...άντε και σ'ανώτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι περαστικά
(με πρόεδρο το χριστόφκια)
@johnyg, πες μας εσύ την πραγματική ιστορία αφού την ξέρεις καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω εγώ ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΕΝΠ, Ανόρθωση στήριξαν Κασουλίδη. Αν εξέχασα και κανένα δεν πειράζει, δεν έκαμε και πολύ διαφορά. Η Ομόνοια το "άντρο του κομμουνισμού" δεν είπε τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πες μας ποιος κομματικοποιεί το ποδόσφαιρο.
Η ομόνοια δεν έβγαλε ανακοίνωση επειδή είναι δεδομένο το υποψήφιο ποιού κόμματος υποστηρίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτού του οποίου ο εκάστοτε πρόεδρος της συμμετέχει στην Κεντρική του επιτροπή!
Το ΑΚΕΛ!
Αν προσπαθείς να μας πεις ότι η ομόνοια είναι η μόνη μη κομματικοποιημένη ομάδα στην Κύπρο, θα γελά μαζί σου και το παρδαλό κατσίκι!
Άφησε τα κατσίκια εκεί που είναι και μην βάζεις λόγια στο στόμα μου. Το θέμα είναι άλλο. Μας είπες ότι η Ομόνοια είναι κομματικοποιημένη αλλά όταν ήρθαν οι εκλογές όλα τα δεξιά σωματία (γιατί στην ουσία είναι δεξία) αμέσως βγάλαν ανακοινώσεις για να μας πουν τι θα ψηφίσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ η Ομόνοια τουλάχιστον κράτησε τα προσχήματα. Τώρα αν η Ομόνοια ψηφίζει ΑΚΕΛ είναι άλλο θέμα, υπάρχει σχετική νομοθεσία που να το απαγορεύει;
Είδαμε και του οπαδούς του Απόλλωνα που θέλανε να παραδόσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια και μετά σύσσωμος ο Απόλλωνας αποφάσισε να ψηφίσει Κασουλίδη. Αλλά κατά τα αλλά οι Ομονοιάτες είναι αρνιά.
Μήπως κατά βάθος ζηλεύετε τον όγκο και την αφοσίωση του κόσμου της Ομόνοιας;
Εγώ δεν απολογούμαι για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις καμίας ομάδας ούτε έχω πρόβλημα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένας δεν απαγορεύει στην ομόνοια να ψηφίζει ΑΚΕΛ και κανένας δεν της απαγορεύει να εγγράφει σαν μέλη της μόνο άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο ΑΚΕΛ.
Τουλάχιστον οι ομάδες που εσύ χαρακτηρίζεις σαν «Δεξιά» είχαν κατά καιρούς διοικήσεις από όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους (και του κέντρου, και σοσιαλιστές, κ.α.).
ΥΓ: Τα κατσίκια είναι στο μαντρί τους, ξέεις ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς!
Ο αριθμός 12.000 για τους νεκρούς κατά των Ιταλών και Γερμανών φασιστών φαμερώνει, από μέρους σου, φασιστική αντίληψη των πραγμάτων. Είναι εντελώς ανιστόρητος. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αντίσταση - μαζί με τη γιουγκοσλαυική του Τίτο - και τους περισσότερους νεκρούς (άμαχους και αντάρτες) αναλογικά με τον πληθυσμό της.
ΑπάντησηΔιαγραφή- 200.000 νεκροί στον πόλεμο κατά των ναζί και
- 600.000 πεθάναν από την πείνα φιλαράκο. Για να είσαι εσύ ελεύθερος και να γράφεις το blog σου. Διάβασε λίγο ιστορία. Μόνο καλό θα σου κάνει.
14.000,ok
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ενδιαφέρον διάβασα πως μάχεσαι κατά της βλακείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς πρώτο βήμα προς το στόχο σου κλείσε το blog.
@Sindelious, σέβομαι και τιμώ όσο δεν φαντάζεσαι όσους πέθαναν για την Ελλάδα και την Ελευθερία. Οι στρατιωτικές απώλειες της Ελλάδας ήταν (σύμφωνα με την Wikipedia) 83.500 + 325.000 άμαχοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (στις πηγές που βρήκα εγώ) ο αριθμός των νεκρών κατά τον εμφύλιο του 1945-1949 στην Ελλάδα ανήλθε στις 154.000 (αντί 120.000 που έγραψα αρχικά).
ΑπάντησηΔιαγραφήΥιοθετώ λοιπόν χωρίς κανένα πρόβλημα τους πιο πάνω αριθμούς (αν οι δικές σου πηγές λένε κάτι διαφορετικό ανάφερε μας τες να τις συζητήσουμε). Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία του άρθρου – το ότι δηλαδή η ανταρσία του 1949, με τους 154.000 νεκρούς ήταν εθνοκτόνος…
Πολύ ενδιαφέρον το ιστορικό για της ομάδες της Ελλάδος. Ευχαριστούμε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή